У Врбасу отворен ДНЕВНИ БОРАВАК за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју и инвалидитетом

Општина Врбас и Центар за социјални рад отворили су Дневни боравак…

Фото: Општина Врбас

Општина Врбас и Центар за социјални рад отворили су Дневни боравак за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Објекат од око 200 квадрата, чију је реконструкцију, преуређење, опремање и обезбеђивање лиценци за пратеће особље финансирала општина из свог, и делом из државног буџета, отворили су председник општине Врбас Милан Глушац и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ђорђе Тодоров.

Председник општине Врбас Милан Глушац је нагласио да је објекат модерно опремљен неопходном инфраструктуром, прилагођеним приступом и инвентаром, а део су радова су донирали, или финасирали локални привредници и појединци. 

– Ова услуга се уводи први пут у нашој општини. Дневни боравак ће омогућити унапређење квалитета живота корисника кроз одржање и развијање социјалних,психолошких и физичких функција и вештина, како би се у што већој мери оспособили за самосталан живот. Дневни боравак и сензорна соба представљају велику, важну и конкретну помоћ корисницима за сметњама у развоју Центра за социјани рад. Овај модерно опремљени простор омогућиће да се брига о
особама са сметњама у развоју, пре свега деци, подгине на још виши ниво. 

Захваљујем се свим Врбашанима који су нам на било који начин помогли да реализујемо овај пројекат како привредницима тако и појединцима- рекао је Глушац, и додао да је из општинског буџета за услугу личног пратиоца издвојено 4.000.000 динара.

Он је подсетио да је општина у претходним годинама финансирала обарање ивичњака на великом броју локација како би се омогућило несметано кретање особа са инвалидитетом у колицима и мајкама са бебама, да је направљен инклузивни парк код аутобуске станице, постављене приступне рампе на улазе у јавне установе. Боравак ће радити сваког дана од 07 часова и 30 минута до 15 часова и 30 минута, а његове услуге ће моћи да користе особе са сметњама у развоју које имају пребивалиште или боравиште на територији општине Врбас. Услуга обухвата исхрану, здравствену заштиту, васпитно – образовни рад, оспособљавање за рад и радне активности према њиховим способностима, склоностима и интересовањима. Сензорна соба је опремљена меким подним и зидним облогама и различитим врстама савремених апарата који стимулишу осетила и помажу развој и комуникацију.

– Уз сензорну собу имаћемо радно-окупациону просторију, физио салу, просторију за рекреативне активности и просторију за рад логопеда са децом – рекао је Глушац.

За коришћење услуга Дневног боравка, родитељи, или старатељи могу поднети захтев Центру за социјални рад, на чијем сајту се налази списак неопходне пратеће документације. 

Све додатне информације и обавештења могу се добити у Центру за социјални рад.

Објављено: 30. 9. 2024.

Извор: www.dnevnik.rs