Srpski parastonoteniser Mitar Palikuća osvojio bronzanu medalju na POI u Parizu

Srpski parastonoteniser Mitar Palikuća osvojio je bronzanu medalju u klasi MS5 na Paraolimpijskim igrama u Parizu

FOTO: Paraolimpijski komitet Srbije

Srpski parastonoteniser Mitar Palikuća osvojio je bronzanu medalju u klasi MS5 na Paraolimpijskim igrama u Parizu, pošto je danas u polufinalu poražen od Čenga Minga Čiha iz kineskog regiona Tajvan 11:3, 15:13, 11:7.

Palikuća je osvojio drugu medalju za Srbiju na ovogodišnjim POI, pošto su prethodno parastonoteniserke Nada Matić i Borislava Perić Ranković stigle do srebrnog odličja.

Ming Čih će se u finalu sastati sa Tomijem Urhaugom iz Norveške, koji paraje danas u polufinalu pobedio Alija Ozturka iz Turske 11:8, 11:7, 11:6.

Objavljeno: 3. 9. 2024.

Izvor: www.politika.rs

МИТАР ПАЛИКУЋА ОСВОЈИО БРОНЗАНУ МЕДАЉУ у парастоном тенису на Параолимпијским играма у Паризу

Српски парастонотенисер Митар Паликућа освојио је бронзану медаљу у категорији МС5 на Параолимпијским играма у Паризу.

Он је у полуфиналу поражен од Минг Чих Ченга из Кинеског Тајпеха са 3:0 (3, 13,7). Овим резултатом наш парастонотенисер је поновио успех са Игара у Рију када је, такође, освојио бронзану медаљу у синглу.

Ченг је много боље почео меч и први сет добио веома убедљиво са 11:3. И у другом је врло брзо направио велику разлику и повео са 7:1. Но, тада је Паликућа заиграо много боље, кренули су га ударци и серијом од 4:0 успео је да ухвати прикључак и смањи на 7:8. Али, није успео  да дође до преокрета и Ченг је дошао до меч лопте (10:9). Али, није се дао наш парастонотенисер, па је Тајпежанин успео да искористи тек четврту сет лопту, после чак четири изједначења и добије овај период игре са 15:13. Трећи сет Митар је почео веома добро и преузео иницијативу, чак је водио и са 6:3. Међутим, Ченг је успео да се врати у меч и дође до изједначења (6:6). Није помогао ни тајм-аут нашем играчу Ченг је преокренуо и на крају сет добио са 11:7, а тиме и меч и пласирао се у финале.

– Остао је жал за пропуштеном приликом да се пласирам у финале, могу само да честитам ривалу из Кинеског Тајпеха, који је врло тежак противник. Нисам пружио тако добру игру као у четвртфиналу. Нажалос, мало сам спорије кренуо у том ритму и тек од половине другог сета боље сам играo. Фалило је и мало среће у том другом сету. Да сам га добио, можда би се сусрет окренуо и у моју корист, али ето није. Гледам унапред и задовољан сам освојеном медаљом јер освојено одличје на велимом такмичењу је огроман успех – казао је Митар Паликућа за РТС.

Он је додао да му прија и навијање публике у Паризу, јер је у Токију није било, а бодриле су га и клупске и репрезентативkе колегинице Борислава Перић Ранковић и Нада Матић које су већ освојиле сребро у дублу.

– У Токију је било другачије, без публике, овде их је неколико хиљада, што је за стони тенис изузетно. Веома лепа атмосфера, навијање, не само за француске, него и за све остале играче, тако да сам уживао. Наравно, да ми је пријала подршка саиграча, као и свих осталих људи, пријатеља и породице. Можда сам неке и разочарао, али спорт је такав, идемо даље, биће боље следећи пут – додао је Митар.

Парастонотенисерка Борислава Перић Ранковић ће свој меч четвртфинала играти у среду од 10.45 часова против Британке Меган Шеклтон, која је у осмини финала савладала Саудијку Галиу Аланази са 3:0.

Г. Маленовић

Објављено: 3. 9. 2024.

Извор: www.dnevnik.rs

Аутор: Г. Маленовић

Парастонотенисер Митар Паликућа освојио бронзу на ПОИ у Паризу – www.srbija.gov.rs