(ФОТО) ЛИЧНИ ПРАТИЛАЦ, ДНЕВНИ БОРАВАК И ПОМОЋ У КУЋИ ЛИЦЕНЦИРАНЕ УСЛУГЕ ШОСО РАДИВОЈ ПОПОВИЋ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ Јачање породице кључно за подршку особама са сметњама

Подршка деци, младима и особама са сметњама у развоју…

Фото: С. Шушњевић

Подршка деци, младима и особама са сметњама у развоју, али и оснаживање и јачање породице, били су мотиви да ШОСО Радивој Поповић у Сремској Митровици покрене додатне лиценциране услуге социјалне заштите, како би се унапредио њихов квалитет живота, али и задовољиле свакодневне животне потребе корисника.

Ради се о формирању Дневног боравка и услуга лични пратилац  детета и помоћ у кући, а нешто више о томе казала нам је координатор услуге лични пратилац детета у тој специјалној школи на нивоу града Сремске Митровице Дијана Јашћур.

– Лични пратилац је везан за васпитно -образовни систем, а пружамо ову подршку од најранијег узраста. Када смо почели са овом услугом, најмлађи корисник је била Ђурђина са две и по године, која је била уписана у вртић, а пратилац јој је помагао да се снађе у том васпитно – образовном систему, с обзиром на то да су они укључени у циљу што бржег осамостаљивања и уклапања особе у друштвену средину. Услуга се пружа и кроз основно и средње образовање – рекла је Јашћур.

Фото: С. Шушњевић

Лиценцу за личног пратиоца школа је добила пре четири године, а данас око 60 њих у свом животу има особу која јој пружа помоћ приликом школовања.

– Лични пратилац се додељује у складу са потребама, а на њих могу да укажу васпитачи, родитељи или је из развојног саветовалишта дете упућено на пратиоца. Захтев се затим подноси надлежној комисији, а њихово одобрење носи се у Центар за социјални рад, и када они издају решење, ми моћемо да кренемо са активностима. На првом састанку, када се упознамо са родитељима и дететом, урадимо нашу процену, предлажемо да лични пратилац буде неко из њиховог окружења, неко ко је повезан са њим, ко га познаје. А поверење родитеља је велика ставка, зато ми предлажемо да боље осмотре околину. Уколико немају никог, онда бирамо људе који су се пријавили за тај посао, те спрам њихових карактеристика и анализе детета, спајамо их и упознајемо. То не значи да ћемо из прве направити прави спој – прича наша саговорница, додавши да су потражње родитеља различите, но најважније је да лини пратилац не схвата ангажовање као посао, већ као позив, јер то значи да ради оно што воли, са пуно љубави, енергије и пожртвованости.

Фото: С. Шушњевић

Услуга Дневног боравка, сазнајемо, покренута је како би родитељи који имају обавезе били сигурни да ће неко бринути о њиховим најмилијима, а користи је 35 лица. Ту бораве млади, одрасли и деца након завршеног осмог разреда, с обзиром на то да током основног школовања у оквиру школе постоји продужени боравак.

– Када упишу средњу школу, немају више право на тај боравак, као што и деца након завршеног школовања немају право на личног пратиоца. Они такође добијају решење Центра за социјални рад и постају корисници Дневног боравка, у ком имају свој простор, радне окупације у зависности од интересовања, не би ли се оспособили за активирање у друштву. Ово много значи за породице, да функционишу као и свака друга фамилија, без обзира што имају члана са сметњама у развоју. Зато су и кренуле те услуге социјалне заштите, како би се породица ојачала и оснажила, јер су то особе и деца која не могу да остају сама код куће и брину сама о себи – објашњава наша саговорница.

Фото: С. Шушњевић

Помоћ у кући је трећа лиценцирана услуга коју користи двадесетак корисника.

– То подразумева одлазак неговатељице у кућу у којој те особе живе, а једна обилази четири до пет породица, а циљ је да породица има подршку на недељном нивоу максимално 10 сати у нечему, а програм се прави индивидуално. Да ли је то боравак са особом како би родитељи могли да обаве прегледе или послове по граду или пак неговатељица треба да помогне родитељу приликом купања и пресвлачења. Неке особе немају породицу или живе при неком домаћинству, па се та помоћ огледа у набавци намирница. Битно је кориснику помоћи да обави најосновније животне функције у оквиру свог животног окружења. Захтеви и потребе су различити и мислим да би ова услуга требала више да се развије и буде препозната, јер је користе како деца, тако и омладина и одрасли – искрено ће Јашћур.

Фото: С. Шушњевић

Kако каже, идеја је да се у будућности оформи и такозвани „предах‟, који би представљао место за боравак корисника ван породичног дома на неко време, јер се појављује потреба за тим. – Имамо самохране родитеље, па су они забринути и постављају често питање шта ако се разболе, ко ће бити уз особу којој је помоћ потребна. Тај моменат сигуности да ће неко бити ту да преузме то дете или особу, верујте да је непроцењив – поручује запослена у ШОСО Радивој Поповић.

Фото: С. Шушњевић

Током наше посете корисници Дневног боравка су правили освеживаче за ормаре, те су плетене врећице пунили лавандом, ређајући их по столу корз смех и разговор. За нас је Маја Секулић (45) одвојила мало времена, рекавши нам да се ту осећа као код куће. – Свашта нешто радим, па тако правим и крпаре на разбоју. Волимо да радимо на рачунару, али и слушамо музику, и посебно се радујем када засвирају тамбураши. Цео дан се овде забављам – весело ће Маја.

И. Бакмаз

Фото: С. Шушњевић

Пројекат „Унапређење јавног интереса особа са инвалидитетом” реализује Дневник Војводина пресс, а суфинансира Град Сремска Митровица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Објављено: 14. 7. 2024.

Извор: www.dnevnik.rs

Аутор: И. Бакмаз