PROJEKAT “DŽUDO ZA SVE” IMA JEDINSTVEN CILJ U REGIONU Inkluzivni treninzi za decu sa autizmom, slepilom i Daunovim sindromom

U Nišu pokreću jedinstveni projekat: inkluzivni treninzi za decu sa autizmom, slepilom i Daunovim sindromom…

Miodrag Mitrović džudo trener i rukovodilac projekra "Džudo za sve"

Džudo klub „Palilulac“ iz Niša, jedan od najmlađih sportskih klubova u Srbiji, planira da u toku ove godine pokrene projekat „Džudo za sve“ koji će omogućiti inkluzivne treninge za svu decu, uključujući i decu sa autizmom, slepilom, i Daunovim sindromom. Ovaj projekat će biti prvi te vrste u regionu. Po rečima stručnjaka, zahvaljujući ovakvom načinu vežbanja, stvaraju se usovi za istinsku inkluziju.

-Svi treninzi će biti potpuno besplatni za učesnike, čime želimo da omogućimo svoj deci da zajedno treniraju, uče i razvijaju se, bez obzira na njihove sposobnosti. Osnovni cilj i zadatak projekta „Džudo za sve“ je da decu sa posebnim potrebama približimo i pokažemo da su i oni deo zajednice i da u zajedničkom radu mogu da se i tako osećaju. Na taj način ćemo pre svega delovati na njihovo mentalno stanje, a kroz zajednički rad radićemo i na poboljšanju njihove motorike kao i savlađivanju osnovnih džudo tehnika – objašnjava za “Blic” rukovodilac projekta Miodrag Mitrović, profesor fizičke kulture, licencirani džudo trener, fizioterapeut, i od prošle godine i sertifikovani trener „Erazmus“ sertifikata koji je dobio u Ljubljani.

Miodrag Mitrović džudo trener i rukovodilac projekta „Džudo za sve“

On navodi da će u projekat biti uključeni profesori fizičke kulture, psiholozi, defektolozi, doktori kao i deca iz takmičarske grupe Palilulca čime se postiže prava inkluzija.

-Džudo je inače prepoznat i preporučen kao najbolji sport za decu pre svega zbog sticanja samopouzdanja ali i maksimalno poboljšanja motoričkih sposobnosti. Projekat bi startovao septembara 2024. godine u Specijalnoj školi „Bubanj“ Nišu a završio se juna 2025. godine zajedničkim turnirom i prikazom stečenog znanja – objašnjava Mitrović iza koga je četiri decenije bavljenja ovim sportom i 30 godina trenerskog rada u džudou.

Potrebno 740.000 dinara

No, da bi projekat počeo na jesen, za strunjače, kimona, nadoknade za stručna lica i organizaciju završnog turnira “Palilulcu” je potrebno oko 740.000 dinara koje će, kako se nadaju u ovom klubu, uspeti da obezbede iz donacija do početka realizacije projekta, kako bi sve bilo upriličeno na valjani način.

-Neka sredstva smo obezbedili preko grada i preko opštine, preko par dobrih ljudi. Nažalost, još 740.000 dinara nam treba da bismo zatvorili celu priču. Pre svega da bismo kupili kvalitetnu opremu, da bi taj prostor bio osiguran za kvalitetno vežbanje. Pokrenuli smo prikupljanje sredstava preko platforme donacije.rs ali je za sada jako slab odziv. Mnogo bi nam značila podrška privrede. Samo IT firmi u Nišu ima više od 150, ako bi svaka uplatila po 5.000 dinara, začas bi smo sakupili sredstva. Njihovo malo, nama bi značilo mnogo jer ta oprema ostaje za neke naredne generacije. Projekat će u svakom slučaju da krene, samo je pitanje da li ćemo da radimo u nekim skromnim uslovima, sa puno rizika, ili ćemo da radimo u odličnim uslovima, gde će svi trenirati, uživati i gde ćemo napraviti jednu priču koja će da traje godinama – kaže Mitrović.

Donacije

Stranici na sajtu donacije.rs preko kojeg se prikupljaju sredstva za projekat može se pristupiti preko ovog linka. Na istom mestu se može videti spisak donatora i iznos do sada prikupljenih sredstava. Mitrović kaže da se mora sakupiti bar 70 odsto sredstava.

Objavljeno: 10. 7. 2024.

Izvor: www. blic.rs

Autor: Branko Janačković